Det franska företaget Terrateck startade i slutet av 2011. Pierre Soudan och Romain Wittrisch såg behovet av nya redskap för de många småskaliga grönsaksodlare som startade upp. Det började med ett gemensamt studentarbete som så småningom ledde till Terratecks första redskap, en typ av hjulhacka med möjlighet att montera flera olika redskap. Hjulhackan är fortfarande deras mest sålda produkt men numera långt ifrån den enda.
Terrateck ligger i norra Frankrike i närheten av Béthune bara några mil från den Belgiska gränsen. Här har man sitt kontor och en stor lokal för utveckling, montering och packning av de olika redskapen. Florian Bonenfant, som är ansvarig för exportmarknaden, visar runt i lokalerna där verksamheten pågår för fullt. Två av de anställda testkör en ny maskin som bland annat ska kunna användas för att rensa ogräs, plantera och skörda i bäddodlingar. Här finns också en ny typ av manuell planteringsmaskin under utveckling, ett komplement till deras tidigare The Paperpot Transplanter, ett planteringsredskap anpassat till en speciell sorts nedbrytbara pappersbrätten som framförallt lämpar sig för plantavstånd på mindre än 30 cm.
[ngg src=”galleries” ids=”7″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]Hit till lokalerna utanför Béthune kommer alla delarna till de olika redskapen som sedan monteras ihop på plats eller packas för montering hos slutkunden. Företaget inriktar sig framförallt mot ekologiska, småskaliga odlare upp till ca sju hektar och de olika delarna till redskapen produceras så långt det är möjligt i Europa. När det gäller elektriska motorer har Kina däremot sprungit ifrån i utvecklingen, menar Florian.
Terrateck är förstås inte ensamma på den här marknaden men företaget har vuxit fort och har nu femton anställda och en omsättning på ca 4 miljoner Euro. De flesta redskap som företaget säljer har de utvecklat och tillverkat själva. I något fall säljer de vidare redskap som tillverkas av ett annat fransk företag och då framförallt för exportmarknaden. Än så länge exporterar de framförallt inom Europa och till USA, Kanada och Australien.
– Vi har planer på att vända oss till den Afrikanska och Sydostasiatiska marknaden, säger Florian. De småskaliga odlarna står för en stor andel av livsmedelsproduktionen i världen.
Antalet småskaliga odlare som säljer direkt till konsument har ökat mycket i Frankrike under det senaste decenniet. De odlar i de flesta fall mindre än 1,5 hektar och sköter det mesta med handredskap. Det är svårt att säga exakt hur många de är eftersom jordbruksstatistiken är alltför grov för att särskilja den här gruppen men Terrateck har omkring 8000 kunder i Frankrike och ungefär dubbelt så många utomlands. Här i Sverige säljs deras redskap via Semenco. Lindbloms frö har också en del redskap kvar i lager men så småningom kommer Semenco att vara den enda återförsäljaren på den svenska marknaden.
Utvecklingen av nya redskap initieras ofta av odlarnas önskemål eller idéer. I några fall har slutkunderna även varit med och finansierat utvecklingsarbetet. Det gäller bland annat den elektriska småbladsskördaren och redskapsbäraren som är en större dieseldriven maskin, betydligt lättare än en traktor och anpassad för lättare arbeten såsom för sådd, gödsling och ogräsrensning. Redskapsbäraren finns med 23 eller 35 hästkrafter och har sålts i totalt 80 exemplar varav en till Sötåsen naturbruksgymnasium. Kanske hamnar nästa exemplar hos Per Johansson som driver Åhus grönt, en odling på 1000 hektar varav 6-700 hektar grönsaker framförallt isbergssallad, broccoli, lök och potatis. Per berättar att han troligen kommer att köpa in tre olika redskapsbärare, från olika tillverkare inför säsongen 2020, en från det svenska företaget Mactrack är redan beställd. Andra märken som Per tittat på är Ferrari, Fobro och Hak. De kommer framförallt att användas till ogräshackning i kål och sallad.
– Vi har kört avancerade hackor, bland annat en robothacka bak på traktorn men det kräver mycket kompetens, förklarar Per. Redskapsbärarna är enkla maskiner som alla kan köra. Man är ett med hackan och det är inte en massa displayer att hålla reda på.
För Terrateck är det ändå de små odlarna som står i fokus. Det var här man såg en lucka i utbudet, mellan enkla handredskap och större maskiner, och det är också framförallt inom det området som utvecklingen kommer att fortsätta.
– Redskapsbäraren är anpassad för större arealer men vår främsta kundkrets är mindre odlare, säger Florian. Den utvecklades eftersom det fanns en efterfrågan och två kunder ville betala för utvecklingen och prototypen.
I de flesta fall är det däremot Terrateck själva som investerar i utvecklingen. Florian är ofta med på olika mässor och med sig hem har han kunders och återförsäljares idéer som sedan processas vidare tillsammans med kollegorna.
– Vi inspireras bland annat av idéer inom permakultur. Romain har en bra relation med Jean-Martin Fortier från Qubeck som skrivit boken The market gardener. Han var en av dem som tog många av de nya idéerna kring småskalig odling till Frankrike.
Curtis Stone som skrivit boken The urban farmer är en annan inspiratör för småskaliga odlare som Terrateck håller ögonen på.
– Vi ser att många unga människor startar upp odlingar. De återvänder till lantbruket för att de vill odla hållbart, ekologiskt och de är väldigt motiverade.
De idéer och önskemål som Terrateck fått in den senaste tiden gäller system för kompost och andra jordförbättringsmedel. Det handlar till exempel om maskiner för att vända komposten och sprida ut den jämnt i odlingarna men också redskap för att tvätta, torka och paketera grönsaker, framförallt småblad.
– När det gäller småblad så finns det några skördemaskiner på marknaden men de funkar inte för alla grödor och de ska också vara prisvärda och funka bra, säger Florian.
Alla nya redskaps testas på några olika gårdar som Terrateck samarbetar med. Just nu håller Florian och hans partner dessutom på att starta upp en egen gård tillsammans. Målet är att den ska vara ca 1,5 hektar om 5-10 år och fungera som testgård för alla nya redskap.
Terrateck är relativt nya på den svenska marknaden men Sötåsens naturbruksgymnasium har köpt in flera av deras redskap. Förutom redskapsbäraren med tillbehör, så har de några manuella redskap; en vält och en typ av hjulhacka som både skär av ogräsen och trycker ner dem under jorden. Till redskapsbäraren har de en lättharv, en såmaskin och två treradiga ogräshackor. Hans Nilsson och Jan Svalmark är lärare på skolans trädgårdsutbildning och ansvariga för de nya investeringarna.
– Såmaskinen är vi minst nöjda med, den är specialtillverkad av Terrateck men vi har varit tvungna att sätta på stödhjul för att få bra precision. Den största fördelen är att den är lätt att köra och man har bra sikt eftersom ogräshackan är precis under förarplatsen.
Sötåsen funderade ett bra tag och gjorde en hel del efterforskningar innan de fastnade för Terratecks redskapsbärare. De har den mindre varianten på 23 hästar med fyrhjulsdrift, vilket de är glada för såhär i efterhand. Trots att den bara används för lätta bearbetningar på ett par centimeters djup är fyrhjulsdriften en fördel.
– Det gör att den slirar mindre och håller positioneringen i raden bättre.
Alla redskapen har använts i två säsonger och på det stora hela är de nöjda såhär långt. De manuella redskapen är robusta och fungerar bra även på deras mellanlera. Grönsaksodlingarna på Sötåsen är än så länge på ca en halv hektar men inför 2020 kommer de utöka till 1,5 hektar. Det är kanske tveksamt om det lönar sig att investera 540 000 kr som den här redskapsbäraren kostade för så små arealer men det är ändå betydligt billigare än en ny traktor och här på Sötåsen är den förstås framförallt en del av den pedagogiska verksamheten. Om det finns några odlare runt om i landet som är nyfikna och vill veta mer om redskapen så går det bra att hör av sig till Hans Nilsson eller Jan Svalmark.
Publicerad i Viola, 2020